Ads Reklamlarınızı Google Analytics İle Optimize Edin

- Analytics tek başına, Ads’te sunulandan daha fazla analiz sağladığı için çok önemlidir. Google Analyics’i Ads ile birlikte farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Ancak bu videoda, özellikle üç konuya değineceğiz. Bunlardan birincisi, hedefleri Ads dönüşümleri olarak içe aktarma. İkincisi, Analytics’te özel yeniden pazarlama kitleleri oluşturma. Sonuncusu ise otomatik olarak oluşturulan kitleler için akıllı listeleri kullanma.
- Akıllı hedeflerle başlayalım. Ads’te dönüşüm, genellikle tamamlanan bir satın alma işlemi veya elde edilen olası bir satıştır. Bunları zaten izliyorsunuz. Ancak, Google Analytics’te hedef birçok şey olabilir: Belirli bir sayfanın ziyaret edilmesi, sitede geçirilen belirli bir süre veya değerli bulduğunuz başka birçok şey. Google Analytics, size hedefleri izleme konusunda esneklik sunar ve bu hedefler dönüşüm olarak Ads’ e aktarılabilir. Bu sayede, daha kapsamlı analizler gerçekleştirebilir ve belirli kitleler için profil niteliğinde hedefler oluşturabilirsiniz. Söz konusu hedefler, önemli gördüğünüz belirli işlemler olabilir. Örneğin;
Bir kullanıcının ziyaret edilmesini istediğiniz belirli bir sayfaya gelmesi.
Bir kullanıcının sitenizde geçirdiği zaman. Kullanıcıların derinlemesine etkileşimde bulunmasını ya da bilgilere olabildiğince hızlı bir şekilde ulaşmasını istiyorsanız bu metriği kullanabilirsiniz.
Her kullanıcının ziyaret ettiği sayfa sayısı. Etkileşimi sitede geçirilen süreden ziyade, ziyaret edilen sayfa sayısına göre ölçmek istiyorsanız işinize yarayacak bir metriktir.
Kullanıcının video izlediği, alışveriş sepetine ürün eklediği, bir sosyal medya düğmesini tıklayarak sayfa paylaştığı veya herhangi bir işlem gerçekleştirdiği an. Kullanıcıların, standart bir dönüşüm olan, bir hedef sayfası görüntülemenin de ötesinde belirli bir işlem gerçekleştirilmesini istiyorsanız faydalı bir metriktir.
- Bu hedeflerin tamamını dönüşüm olarak Ads’e aktarabilir ve reklamlarınızın sağladığı işlemleri görebilir ve ölçebilirsiniz. Daha iyi tanımlanmış kitleler, Analytics’i Ads ile birlikte kullanmanın ikinci avantajıdır. GA sayesinde, kampanyalarınızda kullanmak için daha akıllı yeniden pazarlama listeleri oluşturabilirsiniz. Görüntülenen sayfalar, konum, site üzerindeki etkinlik ve hedef tamamlamaları gibi GA segmentlerini kullanarak ideal kitlenizi bulmaya çalışın.
- Hedefiniz, gelecekte etkili bir şekilde ulaşabileceğiniz gruplar oluşturmaktır. Bunlar; ana sayfayı ziyaret edenler, ürün sayfası görüntüleyenler veya geçmişte dönüşüm gerçekleştirenler gibi gruplardır. Bu ve benzeri grupların tamamına belirli yeniden pazarlama mesajları ile hitap ederek söz konusu kullanıcıların sitenize geri gelmesini sağlayabilirsiniz.
- Bu tür, çok spesifik yeniden pazarlama listeleri oluşturmak için, Google Analytics’in sunduğu 250′ den fazla boyut ve metrikten yararlanabilirsiniz. Bu örnekte, sitenize ücretsiz yollardan gelen kullanıcıları bulabilirsiniz. Kullanıcıların sizi nasıl bulduğu, sizin onlara nasıl yeniden pazarlama yaptığınızı göstermelidir.
- Bugünkü son konumuz olan “Akıllı Liste Kullanma” seçeneğine geldik. Bu seçenekte kitle listelerini siz oluşturmalısınız. Bunun yerine, GA, dönüşüm gerçekleştirme olasılığı en yüksek kullanıcıları temel alarak oluşturur. Segmentlere ayırmanız gerekmeden bir hedef kitle elde edersiniz. Oldukça faydalı bir özelliktir. Ads hesabınızı optimize etmek için Analytics’i kullanırken
- Hedefleri Ads dönüşümleri olarak içe aktarmanızı,
- Ads’te hedeflemek üzere GA’da özel kitleler oluşturmanızı,
- Kendiniz yapmak istemiyorsanız, otomatik olarak oluşturulan yeniden pazarlama kitleleri için akıllı listeleri kullanmanızı öneririz.
Dijital Analizin Önemi
Dijital analiz, işletmelerin verilerini sonuçlara dönüştürmek ve sürekli olarak geliştirmek amacıyla yapılan analizdir. Dijital analizin en önemli adımlarından biri işletme hedefinizin neler olduğunu ve bu hedefler doğrultusunda nasıl ölçeceğinizi belirlemek, e-ticaret sitelerinde ise bir ürün veya hizmeti satmaktır. Google Analytics sistemi ile işletmenizin verilerini detaylı bir şekilde görebilir, sonuçlara dönüştürebilir ve geliştirebilirsiniz.
Google Analytics Nasıl Çalışır?
Google Analytics sistemi veri toplama, veri işleme, yapılandırma ve raporlama olmak üzere dört ana bileşenden oluşur.
Analytics’i, kullanıcıların web sitelerinden veya mobil uygulamalardan yapmış olduğu etkileşimlerin verilerini toplamak için kullanabilirsiniz. Bir web sitesi izlemek için Google Analytics bir JavaScript kodu kullanır. Web sitenizin her sayfasına bu kodu yerleştirmeniz gerekir. Bir kullanıcı web sitenize geldiğinde, bu kod devreye girer ve kullanıcı ile sitede yapmış olduğu etkileşim hakkında veri toplamaya başlar. Mobil uygulamalarda ise izlemek istediğiniz her etkinlik için ayrıca ek kod eklemeniz gerekmektedir.
Bir kullanıcının yapmış olduğu etkileşimin Google sunucusunda depolanmasından sonraki diğer aşama, verilerin işlenmesidir. Bu aşama, ham verilerinizin, sizin için değerli ve kullanışlı hale geldiği (dönüşüm) aşamasıdır.
Google Analytics ham verilere yapılandırma ayarlarınızı uygular. Verileriniz işlendikten sonra veritabanında saklanır. İşlenip veritabanına eklendikten sonra da tekrar değiştirilemez.
Google Analytics panelinden verileriniz hakkındaki raporlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kendi uygulama kodunuzla ve raporlama API’sini kullanarak hesabınızdan düzenli şekilde de veri toplayabilirsiniz.
Analytics’te Oturum Nasıl Tanımlanır?
- Kullanıcıların web sitenizde belirli bir zaman diliminde yapmış olduğu tüm etkileşimler, bir oturumu oluşturur. Oturumlar e-ticaret etkileşimi, sosyal etkileşimler, birden fazla sayfa görüntüleme gibi etkileşimleri kapsar. Oturumların sona ermesi zamana göre veya kampanya değişikliğine göre gerçekleşir.
Zamana Göre Oturumun Sona Ermesi
- Örneğin; sitenize gelen bir kullanıcı 30 dakika boyunca herhangi bir etkileşimde bulunmazsa oturum otomatik olarak sona erer. Bu süreyi daha kısa veya daha uzun olarak ayarlayabilirsiniz. Analytics, sitenizdeki kullanıcının herhangi bir etkileşimde bulunması durumunda bu süreyi yeniler ve 30 dakika üzerine ekleyerek yeniden hesaplamaya başlar. Kullanıcının web sitenizdeyken 31 dakikadan fazla bir süre bilgisayarının başından ayrılması ve daha sonra geldiğinde kaldığı yerden devam etmesi durumunda ilk oturum sonlanır ve yeni bir oturum başlar.
Geçerlilik Süresinin Gün Sonunda Dolması
- Farklı bir kullanıcı bugün 23:55’de web sitenize giriş yapar ve gece yarısı 01:24’de sitenizden ayrılır. Bu durumda ise birinci oturum saat 00:00’da sona erer ve ardından ikinci bir oturum başlamış olur. Gün sonu süresi, görünümünüzdeki saat dilimi ayarları ile belirlenir.
Geçerlilik Süresinin Kampanya Değişikliği Nedeni İle Dolması
- Analytics, kullanıcıların web sitenize geldiği kampanya kaynağı bilgilerini veri tabanında saklar. Bir kullanıcının oturumunun açık olması durumunda, farklı bir kampanya kaynağı ile sitenize geldiğinde, kampanya kaynağı bilgileri güncellenir. Kampanya kaynağının güncellendiği durumlarda oturum sonlanır ve yeni bir oturum başlar.